Chytré vytápění domácnosti s ovládáním pomocí mobilní aplikace

Pro chytré vytápění domu s možností ovládání pomocí mobilní aplikace nabízí web MySmartHome.cz několik vhodných produktů. Nejdříve nutné vědět, jaký systém vytápění používáte a na základě toho zvolit vhodný produkt pro chytrou regulaci vytápění. Mezi nejčastější systémy vytápění domácností patří tyto:

Vytápění pomocí radiátorů s centrální dodávkou tepla (byty)

Pro regulaci vytápění v tomto systému je vhodné použití radiátorových hlavic.

Vytápění pomocí radiátorů s vlastním zdrojem tepla (plynový kotel, elektrokotel, kotel na tuhá paliva)

Pro regulaci vytápění v tomto systému je možné využít radiátorových hlavic a nechat kotel regulovat automaticky.

Další možností je termostatem rovnou ovládat kotel – nahradit stávající kotlový termostat. Nevýhodou tohoto systému je nemožnost vytvoření topných zón (například určit různou teplotu v místnostech). Výhodou je nižší pořizovací cena, jelikož stačí jeden termostat a není potřeba hlavic.

Poslední možností pak je kombinace radiátorových hlavic a termostatu, kdy je možné ovládat a plánovat jak teplotu v jednotlivých místnostech, tak ovládat kotel – při nulovém požadavku na vytápění je tak kotel rovnou vypnut.

Elektrické podlahové vytápění (topný kabel v podlaze)

Pro tento systém se hodí termostaty, které rovnou ovládají daný topný okruh – bývají vybaveny výkonovým relé. Nejčastěji je pak takový termostat v každé místnosti, tím je možno vytápět každou místnost na jinou teplotu.

Vodní podlahové topení s vlastním zdrojem tepla (plynový kotel, elektrokotel, kotel na tuhá paliva)

U tohoto systému se nejčastěji využívá jednoho termostatu, který ovládá přímo zdroj tepla. Termostat se propojí s kotlem a ovládá jej tak, aby bylo dosaženo požadované teploty.

Pokročilé systémy pak umožňují regulaci jednotlivých okruhů podlahového topení. V tomto případě je však celá instalace komplikovanější a bude lepší, když nám napíšete detaily Vašeho požadavku. Následně Vám rádi poradíme s výběrem systému.

Hlavice se vyrábí s různými možnostmi připojení  

WiFi verze termostatických hlavic

WiFi verze hlavic většinou nevyžadují žádnou centrální jednotku, vyžadují pouze připojení k WiFi a následně se spravují pomocí aplikace v telefonu. Nevýhodou těchto hlavic pak bývá vyšší spotřeba energie a nižší výdrž na baterii oproti Zigbee.

Zigbee

Zigbee verze hlavic je nutné spárovat s centrální jednotkou, která obstará komunikaci s hlavicemi. Centrální jednotka je následně připojena k WiFi. U Zigbee hlavic bývá možné využití různých výrobců hlavic a centrální jednotky (zde je však nutné ověřit kompatibilitu).

Vlastní protokol daného výrobce

V případě hlavic, které nemají přímo uvedený komunikační protokol, platí, že se dají použít pouze s prvky daného výrobce (například hlavice Netatmo komunikuje pouze s termostaty Netatmo). 

Naše nabídka termostatických hlavic

Všechny tyto produkty nabízejí možnost inteligentního ovládání vytápění vašeho domu s využitím mobilní aplikace, což vám umožní efektivněji řídit teplotu a šetřit náklady na energie. Z naší nabídky si můžete vybrat například:

Chytrý termostatický ventil Meross: Tento termostat umožňuje dálkové ovládání a plánování teploty prostřednictvím aplikace. Je kompatibilní s Apple HomeKit, Google Assistant a Amazon Alexa. Termostat dokáže detekovat otevřená okna a v případě potřeby automaticky vypne vytápění​​. Je vhodný pro stávající radiátory.

Chytrý spínač Wi-Fi Sonoff THR320D TH Elite: Je vhodný pro monitorování teploty a vlhkosti. Tento produkt lze použít pro domácí vytápění, nebo větrání a jeho ovládání přes mobilní aplikaci, což umožňuje plánování a automatický režim​​. Výhodou tohoto produktu je možné zatížení až 20A a displej, který zobrazuje naměřené hodnoty.

Netatmo Smart Thermostat: Umožňuje ovládání topení přímo z mobilu nebo počítače. Je kompatibilní s elektrickými nebo plynovými kotly a ovladatelný se zařízeními s iOS, Android nebo Windows mobile. Instalace je jednoduchá a bez měsíčních poplatků​​.

Chytrý Wi-Fi termostat Meross MTS200BHK: Tento termostat umožňuje ovládání kotlů na dálku prostřednictvím aplikace pro chytré telefony nebo hlasovými příkazy. Podporuje Wi-Fi 2.4 GHz a je kompatibilní s Apple HomeKit, Amazon, Google a SmartThings​​. Pro použití se systémy elektrického ohřevu je pak možné použít model MTS200HK.

Startovací sada chytrého termostatického ventilu Meross MTS150HHK (HomeKit): Sada obsahuje radiátorovou hlavici a hub pro regulaci teploty radiátorů nebo topných zón. Je kompatibilní s Apple HomeKit, Amazon, Google a SmartThings a obsahuje funkci detekce otevřeného okna​​. 

Netatmo Additional Smart Radiator Valve: Tato inteligentní radiátorová hlavice umožňuje bezdrátové ovládání teploty všech radiátorů pomocí smartphonu (iOS a Android) nebo manuálně přímo na hlavicích. Pracuje pouze s Netatmo Smart Thermostat​​.