Co je to Smart Home

Co si představit pod pojmem Smart Home? V překladu to znamená chytrá domácnost a jedná se o koncept inteligentního řízení domácího prostředí pomocí různých technologií. Tyto technologie se spojují s domácími spotřebiči a zařízeními, aby vám umožnily mít kontrolu nad svým domovem.

Smart Home se dá použít v domácnosti, průmyslu i veřejných budovách. Zatímco v domácnostech se používá k ovládání a řízení domácích spotřebičů, průmysl používá prvky systému pro řízení v celém provozu.

Chytrá domácnost je dostupná pro všechny, ať už se jedná o malý byt nebo velký dům. Chytrý dům je novou revolucí v moderním bydlení. Poskytuje vám mnoho výhod, jako je snadné ovládání domácích spotřebičů a zařízení, větší bezpečnost, úspory energie a vyšší pohodlí. Opravdu chytrá domácnost totiž neznamená mít pouze dálkově ovládané spotřebiče. Správná chytrá domácnost totiž zajistí, aby veškeré spotřebiče samy dělaly přesně to, co byste jinak dělali manuálně sami. Ať už se jedná o řízení přístupu, osvětlení, ventilace, vytápění, stínění, zavlažování, či čehokoliv jiného. Možnosti chytré domácnosti jsou dnes omezeny pouze vaší fantazií.

1

Mezi nejčastěji používané platformy patří Apple HomeKit, Google Home, Amazon Alexa a Samsung SmartThings.

Apple HomeKit je platforma společnosti Apple pro Chytrý dům. Umožňuje ovládání domácích spotřebičů a zařízení pomocí iPhone nebo iPadu. HomeKit můžete použít k ovládání osvětlení, ovládání televize, nastavování teploty a ovládání dalších domácích spotřebičů. Všechny prvky propisuje do hlasového asistenta Siri, odkud je možné také vše ovládat, případně vytvářet automatizace. U produktů pro tento systém hledejte značku Works with Apple HomeKit.

2

Google Home je obdobně jako HomeKit další platformou pro Chytrý dům. Je to inteligentní asistent od firmy Google, který vám umožňuje ovládat domácí spotřebiče pomocí hlasových příkazů. Google Home můžete použít k ovládání osvětlení, přehrávání hudby, ovládání televize a nastavení teploty.
Opět platí, že produkty, které mají podporu pro Google Home jsou opatřeny logem works with Google Home

3

Amazon Alexa je inteligentní asistentka, která umožňuje ovládat domácí spotřebiče hlasovým povelem. Alexu můžete použít k ovládání osvětlení, nastavení teploty, otevření dveří a ovládání domácích spotřebičů. I zde jsou produkty označený logem works with amazon alexa.

4

Samsung SmartThings je další platforma pro smart home. Umožňuje ovládání domácích spotřebičů a zařízení pomocí chytrého telefonu. SmartThings můžete použít k ovládání osvětlení, nastavování teploty, ovládání televize a ovládání dalších domácích spotřebičů. Jelikož je Samsung jeden z největších výrobců spotřební elektroniky, tak má obrovské množství vlastních výrobků, které spolupracují se SmartThings a zároveň podporuje různé prvky jiných výrobců jako například Aeotec, Aqara, Ikea a další.

5

Samozřejmě existují i další platformy, ale o těch třeba zase někdy příště. :)

Ať už si vyberete jakoukoliv platformu, která Vám bude vyhovovat tak u nás najedete spousty technologických vychytávek různých značek například Shelly, Aqara, Meross a mnoho dalších. A pokud si nebudete vědět rady s výběrem, tak Vám rádi pomůžeme.